TAZMÁNIA-Tasmania

Vízesések - Falls

2014. március 17. 10:03 - UtazóNagyi

A vízesés a Föld, a természet szimfóniái közé tartozik.

Mindegyik más. Mindegyikben gyönyörködhetünk. Talán mert állandó mozgásban van és ezért mindig más formában zuhan a mélybe a folyóvíz.

A hangja már messziről kiváncsivá tesz és céltudatosan törünk utat, hogy mielőbb csodálhassuk. A környezete is más mindegyiknek, de egyben megegyezik: a sok permet hatására a növényzet dús, ahova megérkezik – ott mindenképpen.

Sose gondoltam, hogy gyűjteni fogom a vízeséseket. Adta magát a lehetőség. Mikor próbáltam feltérképezni, hogy milyen útvonalon fogjuk bejárni Tazmániát, egyre többször akadt meg a szemen ...Falls (angolul vízesés). Némelyik hegységben csak úgy sorakoztak egymás mellett. Aztán találtam egy könyvet is, amelyik 35 vízesés fotóját mutatta be. Ekkor már biztos volt, hogy én is fel szeretném keresni ezeket a helyeket. Akkor még nem sejtettem, hogy nemcsak elhatározás kérdése felkutatni Tazmánia vízeséseit. Voltak helyek, ahova 5-10 perces sétával meg lehetett közelíteni a vízesést. Volt ahol, 2-3 órát kellett gyalogolni. Volt, amit még távolról sem tudtunk megközelíteni autónkkal a kiépítetlen út miatt. Csak odafelé 10-12 km gyalogásra pedig nem vállalkoztunk.

Így is sikerült 23 vízesést bejárni, amivel kevés tazmániai dicsekedhet. Hátha még figyelembe veszem a nagyon rossz tájékoztatást az utakon, megelégedve hagytuk el ezt a szigetet.

Általában a folyó – akár kicsi, akár nagy – odaér, ahol meredeken végetér a hegyvonulat, és más megoldás hiányában zuhan le, ahol tovább folytathatja az útját. Természetesen a folyóban lévő vízmennyiségtől függ, hogy milyen tömegben, milyen szélesen, mekkora erővel zudul az alsó mederbe a víz. Ha nagyon kiszáradt akár egy pisilés sem segít a látványon. Szomorú látvány egy éppen kiszáradt vízesés.

Attól függően, hogy hogyan folytatja az útját a víz, elnevezték sellőnek -  ha a mederben erős törés támad . Ha a meder lépcsős, akkor hivatalosan bukásnak, zuhatagnak nevezik. Van olyan vízesés, ami több lépcsőn át tart még lejjeb és lejebb.

A feltöltött filmeken lehet látni, hogy mindegyik más és csodálatra méltó. Sajnos a visszanézésnél – amikor már ismételhetetlen volt – derült ki, hogy a vízesés bemutatása nem nagyon hallatszik, a nagy zaj miatt, ezért írásban mellékelek egy kis ismertetőt és fotót.

Senki ne számítson óriási magasságú vízesésekre, mert a legmagasabb 122 m volt. Ez nem az a része a Földnek, ahol  8-900 méteresek vannak. De így még élvezetesebbek, és átláthatóbbak. Bár néha még ekkora mérettel is nehéz volt lefotózni. Filmezni meg, időbe tellett. Íme… abc sorrendben.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tazmaniarol.blog.hu/api/trackback/id/tr535865722

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása